Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.
Herontwikkeling
Elk gebouw
vraagt iets
Herontwikkeling is ook maatwerk
Bij herontwikkeling maken we een duidelijk onderscheid in het type gebouw, want elk monumentaal pand vraagt om zijn eigen aanpak. Aan de ene kant hebben we de (monumentale) woonhuizen, looierijen, oude molens, watertorens en ander industrieel erfgoed. Aan de andere kant zijn er de kerken, met een heel eigen, andere dynamiek.
Projectontwikkelaars die monumentale panden aankopen, willen in vrijwel alle gevallen appartementen of woningen ontwikkelen. Dat is hun verdienmodel en de kern van hun inzet. Dankzij hun inspanningen kunnen veel leegstaande monumenten een nieuwe toekomst krijgen.
Bij de herontwikkeling van bijvoorbeeld een looierij draait het voor ons vooral om het karakter van het pand en houden we rekening met de locatie.
Karakter
van het pand
Looierijen, oude molens, watertorens, industrieel erfgoed
Bij de herontwikkeling van dit soort gebouwen draait het voor ons in eerste instantie om het karakter van het pand én houden we rekening met de locatie. Deze gebouwen hebben veelal een eigen geschiedenis in handel of industrie. Die functies bestaan niet meer en het is dus vrij logisch dat er een nieuwe invulling moet komen. Dat betekent dat er minder emotionele barrières zijn en de mogelijkheid om er woningen in te creëren niet op weerstand bij gemeentes stuit. Niet gek ook, gezien de huidige druk op de woningmarkt; in bijna alle gevallen willen projectontwikkelaars graag woningen of appartementen realiseren in het door hun aangekochte erfgoed. Wij adviseren wat de meest passende oplossing is.
De ideeën komen tot leven op basis van de vragen van onze opdrachtgever en de toekomstige functies van het gebouw.
Vier
belangrijke
invalshoeken
De historie moet aansluiten bij de transformatie
De eerste vraag die wij onszelf stellen is: ‘Hoe is het pand door de eeuwen heen ontstaan, en hoe sluit dit aan bij een transformatie?’ In het begin hebben we vaak nog geen volledig plaatje, maar met de inzet van onze beproefde Herontwikkelings Tool komen we tot de gewenste ideeën en oplossingen. Rekening houdend met de vier belangrijkste invalshoeken zoals het fysieke, functionele, financiële en het organisatorische aspect. Door zorgvuldige afwegingen te maken bereikt elk project zijn maximale potentie. Zo vinden we de best passende functie(s) voor elk gebouw en blazen we het nieuw leven in met een bij deze tijd horende bestemming en verduurzaming.
Wanneer er appartementen in een groot of kleiner monumentaal pand worden gerealiseerd, rijst bij ons de vraag: Hoe kun je dit -met respect voor het gebouw- ten uitvoer brengen?
Werkwijze
en visie
Hoe pakken we het aan?
Een mooi voorbeeld van onze aanpak is de herontwikkeling van het Van Lanschot Bank-gebouw in Waalwijk; een zeer beeldbepalend monumentaal pand, aangekocht door projectontwikkelaars.
Iris Moons vertelt: ‘Met mijn -zeer bruikbare- rechtenstudie achtergrond in combinatie met mijn kennis van monumentaal erfgoed, weet ik precies hoe we onze doelen kunnen bereiken. Onze rapportages zitten sterk onderbouwd en logisch in elkaar, waardoor ons voorstel een zeer grote kans van slagen heeft. Omdat wij ook voor gemeentes werken kennen we de processen, wat leidt tot een prettige en efficiënte samenwerkingen. De kennis van de wet- en regelgeving is daar natuurlijk ontzettend waardevol in. We kennen de ingangen en weten wat de beste aanpak is. Dat werkt mee in het voordeel van onze klant. Het resultaat? Een snel principeakkoord.’
Een kerkgebouw
Een centrale rol
De Maria Magdalenakerk in Goes
Eén van onze prestigieuze projecten, waarbij heel duidelijk onze werkwijze en visie spreekt, is de herontwikkeling van de Grote- of Maria Magdalenakerk in het hart van Goes. Dit markante gebouw, dat vroeger aan de marktroute lag, speelt al eeuwen een centrale rol in het dagelijks leven van de inwoners van Goes. Mensen liepen er letterlijk doorheen op weg naar de markt, en er werd ook binnen in de kerk gehandeld. De kerk bestond uit verschillende delen, de wandel- en de koorkerk, die zo elk hun eigen functie hadden. De kerk is dus altijd ‘meer dan een kerk’ geweest. Als projectleider onderzoeken we namens de gemeente wat de meest optimale, duurzame invulling voor dit Rijksmonument is. Geïnteresseerd in dit project? Klik hier voor een uitgebreide toelichting!
Een kerk herontwikkelen gaat in ons idee veel verder dan een nieuwe bestemming voor het gebouw creëren. Het raakt aan de wortels van de gemeenschap, waar iedereen een mening heeft en waar voorouders vaak letterlijk hebben bijgedragen aan de bouw. Het maatschappelijke en culturele belang van de kerk weegt zwaar en is ons uitgangspunt. Daarom streven we ernaar om bij herontwikkeling van kerken niet alleen een financieel gezonde onderneming neer te zetten, maar om de kerk een plek van de mensen te laten blijven.
Kosten
reduceren
Mogelijkheden verkennen
We beginnen met het verkennen van de mogelijkheden: wat kan er met het gebouw en hoe willen we dat vormgeven? Als onze plannen handen en voeten hebben gekregen, gaan we in gesprek met de gemeente om deze ideeën te delen en de -huidige en toekomstige- waarde van het pand te benadrukken. Wat onze aanpak uniek maakt, is dat we op dat moment geen gedetailleerde, uitgewerkte plannen presenteren, maar ons beperken tot handmatige schetsen. Dit reduceert de kosten voor de opdrachtgever en zorgt ervoor dat we flexibel blijven. Pas na goedkeuring van de gemeente én de klant starten we met de volledige uitwerking van het ontwerp, de technische tekeningen tot de benodigde plannen voor de uitvoering.
Wat onze aanpak uniek maakt is, dat we, in gesprek met de gemeente, nog geen gedetailleerde, uitgewerkte plannen presenteren. Zo besparen wij onnodige kosten.
Beeldbepalende
monumentale
panden
Herontwikkeling kerken
Als we naar een kerk kijken in de zin van herontwikkeling, is het een compleet ander verhaal; ook daar kunnen soms appartementen in gerealiseerd worden, maar bij kerken spelen er veel meer factoren mee. Staat de kerk midden in de stad? Of is het een kerk aan de rand van een woonwijk? Is het gebouw eeuwenoud? Of bestaat het pas zo’n 30 jaar? In dat laatste geval kun je de kerk ‘makkelijker’ herontwikkelen naar woningen, maar in een eeuwenoude kerk in het centrum van de stad ligt dat toch wat anders.
Een herontwikkeling van een kerk betekent steevast dat iedereen zich ermee wil bemoeien. Dat is ook heel logisch; de kerk is van de mensen die er eeuwenlang op heel verschillende manieren gebruik van hebben gemaakt.
Het bijzondere aan erfgoed is dat het ons verleden verbindt met het heden, en dat we het graag willen doorgeven aan de generaties die na ons komen. Erfgoed is wat we bewaren en doorgeven omdat het ons iets vertelt over wie we zijn en waar we vandaan komen.
Van verbouwingen van bestaande (oude) panden tot complete ontwerpen voor nieuwbouw. Ook bij het ontwerpen is onze kracht het totaalconcept van het project. De klant en zijn doelstellingen staan centraal.
Bij herontwikkeling van monumentale panden en rijksmonumenten houden wij al tijdens het ontwerpproces intensief rekening met de eindbestemmingen en de functies die het pand zal gaan krijgen.