Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.
Erfgoed zit in ons DNA
Zinvolle Restauratie Architectuur
Erfgoed is alles wat we van onze voorouders overnemen en koesteren. Het zijn de dingen die een samenleving belangrijk vindt, waar je waarde aan hecht en waar mensen zich sterk mee verbonden voelen. Dit kan van alles zijn: van gebouwen en tradities tot kunst en verhalen. Het bijzondere aan erfgoed is dat het ons verleden verbindt met het heden, en dat we het graag willen doorgeven aan de generaties die na ons komen.
Kortom, erfgoed is wat we samen bewaren en doorgeven omdat het ons iets vertelt over wie we zijn en waar we vandaan komen. Moons Erfgoed Architecten mogen zich graag bezighouden met oude gebouwen zoals kerken, industrieel erfgoed of monumentale panden.
Erfgoed IS Moons. Erfgoed ontstaat waar mensen betekenis geven aan en zorg willen dragen voor een gebouw of object. Het is onze passie om dat wat was door te geven in een nieuwe vorm aan volgende generaties.
Een zinvolle
bijdrage leveren
Hoe gaan wij om met lege kerken en ander erfgoed?
Steeds meer kerken (en andere oude gebouwen zoals kloosters en fabrieken) komen leeg te staan, wat de dringende vraag oproept: ‘wat doen we met deze -en niet in de laatste plaats voor de stad en de direct omwonenden- bijzondere gebouwen?’ Wij willen vanuit het nu een bijdrage leveren aan de toekomst van kerken of andere monumentale panden.
Het gaat over
behoud van
erfgoed
Wij zijn gewoon het beste adres als het om erfgoed gaat
Wij zijn zonder twijfel de absolute experts op het gebied van erfgoed in Noord-Brabant en ver daarbuiten. Bij ons zit het behoud van erfgoed in het bloed. Ons bedrijf heeft met meer dan 45 jaar ervaring bewezen elk architectonisch project wat met monumenten en de bijhorende geschiedenis te maken heeft, aan te kunnen. Omdat we zelf altijd gewoond hebben in een monumentaal pand, kennen we de lusten en de lasten. We genieten van verhalen over erfgoedgeschiedenis.
Het heeft ons gevormd en een diepe liefde voor historische gebouwen bijgebracht. Als je door zo’n oud pand loopt, besef je ineens dat er 500 jaar geleden ook al mensen door deze zalen dwaalden, er net zo intensief mee bezig waren als wij nu. Wij zijn slechts tijdelijke hoeders van iets dat veel groter is dan wijzelf. Het idee dat wij daar een bijdrage aan mogen leveren, aan het instandhouden van zo’n mooi stuk geschiedenis, vervult ons met nederigheid. We voelen ons dienend aan het gebouw; we behandelen het met het grootste respect.
Het meest
optimale
scenario
De KerkenTool©
Iris Moons: ’Als kind ben ik gedoopt, heb ik mijn communie gedaan en ben ik een tijdje misdienaar geweest in de prachtige Sint-Jan de Doperkerk in Waalwijk. Op een gegeven moment ging ik echter bijna niet meer naar de kerk, alleen op vakantie om een kaarsje op te steken (voor mijn vader). Ik ben onderdeel van de ‘secularisatiegeneratie’ en daar wilde ik iets aan doen!’
Tijdens mijn studie aan de TU Delft had ik al het doel voor ogen om een praktisch model te ontwikkelen waarmee voor elke kerk in Nederland het meest optimale scenario kan worden bedacht. Wellicht ietwat ambitieus, maar niet onmogelijk: met mijn afstudeeronderzoek ben ik afgestudeerd met een 9 en eervolle vermelding. Daar bovenop is mijn thesis bekroond met de prestigieuze WTA NL-VL Monumentenstudieprijs en heb ik zilver behaald voor de NRP Masterprijs. Hiermee was mijn passie en bekwaamheid bevestigd: ik zou mijn afstudeeronderzoek door ontwikkelen tot een toepasbare tool met een wetenschappelijke bewezen grondslag. En waar kon dit beter dan binnen het gespecialiseerde erfgoed architectenbureau van mijn moeder?
Note:
Het WTA NL-VL is een wetenschappelijk-technische club die zich richt op bouwrenovatie en monumentenzorg in zowel Nederland als Vlaanderen, en maakt deel uit van WTA-International. Deze studieprijs is een blijk van waardering voor mijn bijdrage aan zowel de theorie als de praktijk van het behoud van monumentale gebouwen, en is bekroond via een master- of doctoraatsthesis.
De NRP Masterprijs is dé nationale prijs voor aanstormend talent binnen de renovatie- en transformatiesector. Met deze prijs willen zij afstuderende en net afgestudeerde studenten stimuleren om zich verder te ontwikkelen binnen de transformatie- en renovatiesector. En andersom dragen deze afstudeerscripties bij aan de verdere professionalisering van het vakgebied.
Aan de slag met de KerkenTool©
Door de stappen en de pijlers consequent te doorlopen ontstaat voor elke kerk het meest optimale haalbare scenario. Maar het model wat we binnen Moons Architecten hebben doorontwikkeld biedt veel meer: het is niet alleen een praktisch hulpmiddel, maar ook een krachtig communicatiemiddel. Wij gebruiken het dagelijks om opdrachtgevers op een eenvoudige en zichtbare manier door het hele proces te leiden. We zetten het in tijdens presentaties, workshops en bijeenkomsten. We gebruiken het ook om toetsende instanties zoals de gemeente, de Provincie en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed te overtuigen van onze ideeën. Tegelijkertijd fungeert het als een tool voor zowel het projectmanagement als binnen de procesbegeleiding. Hoewel de tool in zijn eenvoud duidelijk oogt, zit de uitdaging in de complexe en gevoelige uitvoering ervan. Een ding weten wij zeker: niemand kan deze tool beter inzetten dan de bedenker ervan.
Ons doel is niet om onszelf belangrijker te maken dan het erfgoed, maar om vanuit onze kennis en toewijding het pand optimaal te laten voortleven.
Een combinatie
van kennis
Een vernieuwende, andere manier van denken
Wat bij mij hoort én mij onderscheidt, is mijn vernieuwende, andere manier van denken. Ik benader erfgoed op het hoogste niveau en kies daarbij voor de helikopterview die het hele plaatje omvat. De kern is om in vier praktische stappen het huidige vraagstuk aan het toekomstige aanbod te koppelen. Wat mij aantrekt, is het complexe samenspel van de vier belangrijkste factoren die elk erfgoedproject beïnvloeden: het fysieke, functionele, financiële en organisatorische aspect. Rekeninghoudend met deze vier invalshoeken, wil ik uit elk project het optimale resultaat halen. Mijn kracht ligt in de unieke combinatie van kennis over bouwmanagement én van historisch erfgoed. Mijn ambitieuze insteek en de jarenlange kennis binnen het bureau hebben geleid tot onze troefkaart: de KerkenTool©
Erfgoed is een mooi en toepasselijk woord, als land ‘erf’ je deze eeuwenoude gebouwen. Gelukkig wordt veel erfgoed als monument aangewezen zodat het beschermd wordt
Het bijzondere aan erfgoed is dat het ons verleden verbindt met het heden, en dat we het graag willen doorgeven aan de generaties die na ons komen. Erfgoed is wat we bewaren en doorgeven omdat het ons iets vertelt over wie we zijn en waar we vandaan komen.
Van verbouwingen van bestaande (oude) panden tot complete ontwerpen voor nieuwbouw. Ook bij het ontwerpen is onze kracht het totaalconcept van het project. De klant en zijn doelstellingen staan centraal.
Bij herontwikkeling van monumentale panden en rijksmonumenten houden wij al tijdens het ontwerpproces intensief rekening met de eindbestemmingen en de functies die het pand zal gaan krijgen.